VÍNO FANATICI / DRINK IT RIGHT
VÍNO FANATICI
DRINK IT RIGHT
Vstupte s námi do světa vína, kde se mnohdy pravda mísí s mýty a po každé skleničce přibývá nový rozměr. Připojte se k opravdovým profesionálům a objevte fascinující svět vína plný užitečných informací, které vám zajistí sebejistotu při každé společenské příležitosti. Diskutujeme o víně jako o živém a pestrém světě, který neustále nabízí nová témata. Víno není jen nápoj, ale může být i investice, která zraje společně s vámi. Především je ale víno zdrojem radosti a inspirace.
Vaším průvodcem tímto fascinujícím světem je moderátor Libor Bouček, který si ke stolu přizval své kolegy Františka a Ronalda ze společnosti Erawine a Ambassador Wine Club. A aby bylo vše dokonalé, šéfkuchař Lukáš z Ambassador Wine Clubu pro každý díl připraví recept, který je vhodně napárovaný k vínu, které představujeme.

LIBOR

FRANTIŠEK

RONALD

LUKÁŠ
Připravte se na otevřený rozhovor plný znalostí o víně a světě kolem.

1. DÍL / JAK TO CELÉ ZAČALO
Vítejte u prvního dílu podcastu „Víno fanatici“. Společně se ponoříme do světa vína a představíme vám společnost Erawine s jejím unikátním portfoliem jedinečných vín. Ukážeme vám, jak poznat skutečně kvalitní víno a proč to levné ze supermarketu není tím pravým. Seznámíme vás s vinařem Robertem Voerziem a jeho vynikajícími víny, a na závěr vám doporučíme recept na ravioli plněné králičím masem, který se skvěle hodí k našemu výběru. Těšíme se na společné objevování světa vína!
2. DÍL / PIEMONTE
Barolo, Barbaresco a další z oblasti Piemontu! Ochutnáme vína, která odrážejí pravou podstatu tohoto italského regionu od butikového producenta Roberta Bianca z Cascina Morassino a renomovaného vinařství Ettore Germano. Na závěr vám doporučíme recept na pečené jehněčí ramínko s lanýžovými brambory, které dokonale doplní naše vybraná vína. Připravte se na další vzrušující ochutnávky a kulinářské zážitky!


3. DÍL / TOSKÁNSKO
Zveme vás do fascinující oblasti Toskánska! Objasníme vám pojmy jako Brunello, Rosso a Supertoscana. Prozkoumáme, proč skvělé víno Sassicaia začínalo v kategorii stolních vín a ochutnáme 100 bodové víno z produkce Il Marroneto, charismatického Allesandra Mori, spolu s vynikajícím Rosso z vinařství Pian dell’Orino. Na závěr vám doporučíme recept na kančí ragů z divočáka, který skvěle ladí s toskánskými víny. Těšte se na další objevování a kulinářské inspirace!
4. DÍL / BORDEAUX
Vydejte se s námi do slavné oblasti Bordeaux! Prozkoumáme, co znamenají pojmy levý a pravý břeh této prestižní vinařské oblasti. Zjistíme, kam až mohou stoupat ceny těchto vín. Stává se Bordeaux jen byznysem, anebo je tady i prostor pro malé vinaře, které mohou svojí produkcí překvapit. Ochutnáme vína z vinařství Château la Croix St. Georges a Château Lagrange, která ideálně doplní naše doporučení na telecí svíčkovou s foie gras, bramborovým pyré a lanýžovým jus. Připravte se na další fascinující objevování a kulinářské zážitky!


5. DÍL / BURGUNDSKO
Ponořte se s námi do tajemství Burgundska, oblasti, která je synonymem pro kvalitní víno. Prozkoumáme, odkud se vzala myšlenka Burgundska, jak se vyznat v jeho mnoha vesnicích a proč je po vínech z tohoto regionu tak veliká poptávka. Zjistíme, zda vysoká cena opravdu znamená vysokou kvalitu. Ochutnáme vína Olivier Leflaive – Oncle Vincent a Pommard, a k nim si servírujeme tradiční Beef bourguignon. Připravte se na další fascinující objevování a gastronomické zážitky!
6. DÍL / RAKOUSKO, NĚMECKO A MORAVA
Pohled na fascinující svět BIO vinaření v Rakousku, Německu a na Moravě. Čím to je, že Rakousko umí vyrobit tak širokou škálu veltlínů, a odkud se vzal Riesling – víno, které Němci umí nejlépe? Zjistíme, zda je bio víno skutečně lepší než to konvenčně vyrobené a jaká je situace na Moravě, která, jak se zdá, usnula trochu na vavřínech. Ochutnáme Riesling Riffel a Veltlín Türk, k nimž nám Lukáš připraví tradiční chřest. Těšte se na další objevování a chutné zážitky!


7. DÍL / CHAMPAGNE
V tomto díle se zaměříme na fascinující svět Champagne a položíme si otázku, zda je Champagne zbytečný luxus s neopodstatněnou cenou. Prozkoumáme, čím je tento region výjimečný a jak Champagne vede své tažení skrz svět, přičemž se zaměříme na novou generaci vinařů. Zjistíme také, jaké jsou rozdíly v produkci velkých domů a malých growerů. K degustaci si otevřeme základní Gruet a porovnáme ho s Valentin Leflaive Avize, k nimž servírujeme candáta s Beurre blanc a brambory. Těšte se na další zajímavé objevování a kulinářské zážitky!
8. DÍL / HODNOTITELÉ A INVESTICE DO VÍNA
Poodhalíme svět hodnotitelů vín a řekneme si příběh Roberta Parkera, který zásadně ovlivnil vinařský průmysl. Povíme si, jak hodnocení vín probíhá a co znamená pro víno či vinařství získat vysoké hodnocení. Zjistíme, co rozhoduje o tom, zda se víno dá považovat za investiční, a jaká je vhodná doba držení vín, aby přinesla největší výnos. K degustaci si otevřeme Pian dell’Orino Brunello di Montalcino a k němu nám šéfkuchař Lukáš připravil těstoviny s lanýži. Připravte se na další zajímavé objevování a inspirativní kulinářské zážitky!


9. DÍL / VÍNO A JEHO DEGUSTACE
Ponořte se do tajemství degustace vína! Jak víno správně otevřít, jak postupovat při ochutnávání a na co se zaměřit? Ukážeme si pravidla slepé degustace i tipy pro běžné hodnocení vína. A pro fanoušky technologií nezapomeneme ani na užitečné aplikace, které vám usnadní objevování světa vína. Na talíři budou dršťky po římsku, které skvěle doplní Pian dell Orino, Rosso di Montalcino. Připravte se na nové dimenze chutí a vůní!
10.DÍL / VÍNO A JÍDLO
Správné párování vína a jídla je umění, které může váš gastronomický zážitek posunout do úplně jiné dimenze – nebo ho naopak úplně pohřbít. Jak se vyvarovat chyb a spojit chutě tak, aby vznikla dokonalá harmonie? Jak napárovat vína k několikachodovému menu a jak si poradit s tradiční českou kuchyní? Dá se k svíčkové servírovat víno? A co s knedlem, zelem, vepřem? Odpovědi na tyto otázky přinese tento díl, ve kterém si na talíři vychutnáme foie gras na briošce v doprovodu sladkého Kracher TBA nebo svěžího Turk Veltlínského zeleného. Připravte se na mistrovskou lekci vinného párování!


BONUSOVÝ DÍL: ROZDÍL JEDNOHO BODU
Jak velký význam má pouhý jeden bod v hodnocení od Roberta Parkera? V tomto bonusovém díle to zjistíme! Navážeme na naše předchozí díly o degustaci a investicích do vína a ukážeme si, jak zásadní může být rozdíl v chuti, aromatu i celkovém dojmu mezi víny hodnocenými jen o bod odlišně. A proč zůstat jen u poslechu? Připravili jsme pro vás speciální degustační balíčky, díky kterým můžete tento rozdíl zažít na vlastní chuťové pohárky – za skvělé ceny. Připravte si skleničky a pusťte se do objevování nových vinných horizontů!
11.DÍL / VÍNO VE ŠPIČKOVÉ GASTRONOMII
Jak se víno vybírá pro fine dining? Co odlišuje špičkovou gastronomii od běžného vinného párování? A jaké faktory ovlivňují dokonalou harmonii chutí? V tomto díle nahlédneme do tajů kombinování vína a jídla očima odborníka. Naším hostem je Karel Baštinec, manažer resortu Rašovice Ambassador Wine Club, který se podělí o své zkušenosti z prostředí vrcholné gastronomie. K dokonalému párování patří i odvážné chutě – proto servírujeme Devilled jehněčí ledvinky, pikantní lahůdku, kterou ideálně doplní špičkové Nebbiolo Cascina Morassino Langhe 2019. Připravte se na nečekané chuťové objevy!


12.DÍL / VÍNO A BYZNYS
Jaké místo má víno v byznysu? Hostem je JUDr. Jiří Brož, špičkový právník, který prozradí, jaké znalosti o víně využívá ve své profesi. Společně ochutnáme dvě vína naslepo – jedno přinese host, druhé vybere Libor. Prozkoumáme jejich chuťové profily, debatujeme o oblíbených stylech. Tento díl spojuje svět obchodu, etikety a vášeň k vínu. Na talíři steak Wellington jako dokonalý partner k výrazným červeným vínům.
13.DÍL / VINAŘSTVÍ ETTORE GERMANO
Vydejte se s námi do srdce Piemontu, kde sídlí ikonické vinařství Ettore Germano. Prozkoumáme jeho historii, která sahá až ke čtyřem generacím vinařů, a ochutnáme výjimečná vína z jejich produkce. Na závěr nás čeká exkluzivní rozhovor s Eliou Germano, dědicem slavného rodinného jména, který nám odhalí tajemství výroby těchto skvostů. A aby toho nebylo málo, šéfkuchař Lukáš Otáhal připravil recept, který ideálně podtrhne chutě a vůně těchto jedinečných vín. Připravte se na inspirativní cestu plnou příběhů, tradice a špičkové gastronomie!


14.DÍL / VINAŘSTVÍ PODERE LE RIPI
Zavítejte s námi do sluncem zalitého Toskánska, kde vznikají vína, která zrcadlí vášeň a jedinečnost tamního terroiru. Legendární vinařství Podere Le Ripi nás okouzlí svou filozofií, která spojuje biodynamiku, udržitelnost a hluboký respekt k přírodě. Na závěr si popovídáme s Gabrielem Grazzim, obchodním manažerem, který nám přiblíží příběh tohoto výjimečného vinařství. A jak jinak zakončit tento díl než receptem od Lukáše Otáhala, který bude stejně sofistikovaný jako vína, která ochutnáme. Připravte si skleničky – tahle cesta do Toskánska bude stát za to!
15.DÍL / PAVEL BARTÁK Z RESTAURACE PORTFOLIO
Mění se jídlo, mění se víno – ale co hosté?
Jak se proměnila česká gastronomická scéna za posledních deset let? Co dnes funguje při párování vína a jídla a kam se posunuly chutě hostů? O tom všem si povídáme s Pavlem Bartákem z restaurace Portfolio – podniku doporučovaného prestižním michelinským průvodcem. Těšte se na slepou degustaci, pohled na nealko vína i naše tradiční „Pijeme víno na Slepici“. A co připravil Lukáš Otáhal? Houbové arancini se sennou majonézou – výrazné, aromatické sousto, které si říká o víno s charakterem. A protože jsme Víno fanatici, rozumíme i detailům, které dělají zážitek výjimečným.


16.DÍL / NOVÝ SVĚT VS STARÝ SVĚT
Dokážou v Číně vyrobit víno, které obstojí vedle burgundského?
Je „nový svět“ stále jen doménou levných vín ze supermarketu, nebo už může soupeřit s klasikou starého kontinentu? A co všechno dnes vlastně ten nový svět zahrnuje? V tomhle díle jdeme do hloubky: řešíme dogmata, trendy i naše vlastní zkušenosti s výběrem vín mimo Evropu. Může nový svět nabídnout barolo nebo brunello? A proč je tak těžké najít v jeho širokém spektru vína, která nejsou jen marketingem, ale mají charakter a potenciál zrání? Degustujeme Domus Aurea 2014 a D’Issan 2015. Na talíři je jehněčí kroketa s marmeládou z červené cibule – kombinace, která překvapí jemností i hloubkou. Pokud hledáte vína, která obstojí i v čase, jsme tu pro vás – Víno fanatici.
17. DÍL / BÍLÁ VÍNA BEZ MÝTŮ
Bílá vína nejsou jen na léto. A rozhodně nejen podchlazená.
V tomhle díle si posvítíme na bílá vína bez předsudků. Probereme jejich sezónnost, potenciál ke zrání, dekantaci i to, proč je dobré vybírat bílá vína podle terroiru, a ne ročního období. Degustujeme Olivier Leflaive Saint Aubin 1er Cru Remilly 2020 a Roero Arneis Bruno Giacosa 2023. Lukáš Otáhal k tomu připravil svěží ceviche z mořského vlka – lehké a zároveň vrstevnaté jídlo, které dá bílému vínu prostor zazářit. Pokud si nejste jistí výběrem nebo párováním, od toho jsme tu my – Víno fanatici. Pomůžeme vám najít to pravé, dodáme až ke stolu a přidáme i patřičný servis.
