12.DÍL / VÍNO A BYZNYS
Jaké místo má víno v byznysu? Hostem je JUDr. Jiří Brož, špičkový právník, který prozradí, jaké znalosti o víně využívá ve své profesi. Společně ochutnáme dvě vína naslepo – jedno přinese host, druhé vybere Libor. Prozkoumáme jejich chuťové profily, debatujeme o oblíbených stylech. Tento díl spojuje svět obchodu, etikety a vášeň k vínu. Na talíři steak Wellington jako dokonalý partner k výrazným červeným vínům.
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
Gianni Brunelli Brunello di Montalcino 2017 je pro mne příkladným vínem z komplikovaného ročníku. I přes vysoké teploty a sucho se vinaři podařilo vytvořit víno s krásnou svěžestí a kyselinou.
RONALD O VINAŘI
Toto vinařství je v rukou vdovy zesnulého Gianniho a jeho bratra Adriana. Oba se skvěle doplňují ve vedení tohoto 6.5ha vinařství. Oba s pokorou tvrdí, že není tak těžké dát světu elegantní víno…stačí přece mít zdravé hrozny, ve správný moment je sklidit. Ovšem málo vinařů dokáže rok co rok přivést na svět tak unikátní charakter Sangiovese. Buket jejich vín je bez nadsázky nejpodmanivější z celého Montalcina.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Hovězí Wellington – klasika britské kuchyně, která spojuje dokonale šťavnatou hovězí svíčkovou, jemnou fáš z kuřecího masa a žampionů, a křupavé listové těsto. Tento elegantní pokrm povýší na jedinečný zážitek víno Gianni Brunelli Brunello di Montalcino 2017, jehož bohatá struktura a sametové taniny dokonale doplní každé sousto.
SUROVINY PRO 6 OSOB:
1–1,5 kg hovězí svíčkové (prostřední část)
250 g žampionů
2 ks kuřecích prsou
50 ml smetany
2 ks banánových šalotek
150 ml plnotučného mléka
6 ks vajec
120 g hladké mouky
60 g čerstvého špenátu
1 balení čerstvého listového těsta
dijonská nebo anglická hořčice
čerstvý tymián
slunečnicový olej
sůl
pepř

POSTUP:
Příprava svíčkové: Svíčkovou osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpálené pánvi ze všech stran. Poté nechte maso vychladnout.
Příprava fáše: Nasekané žampiony orestujte s najemno nakrájenou šalotkou a lístky tymiánu. Restujte, dokud není směs zcela suchá. Kuřecí prsa rozmixujte nebo umelte a smíchejte se smetanou. Do této směsi vmíchejte orestované žampiony a podle chuti dochuťte.
Příprava špenátových palačinek: Smíchejte mléko, vejce, špenát, hladkou mouku, sůl a pepř a rozmixujte do hladké směsi. Z této směsi připravte na pánvi tenké palačinky.
Sestavení Wellingtonu: Palačinky rozprostřete na potravinářskou fólii a rovnoměrně na ně naneste připravenou fáš. Potřete svíčkovou hořčicí a položte ji na palačinky. Vše pečlivě zabalte do pevného válce pomocí fólie a nechte cca 2 hodiny odpočinout v lednici.
Zabalení do listového těsta: Sundejte fólii a svíčkovou zabalte do rozváleného listového těsta. Opět pevně utáhněte pomocí fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
Pečení: Nechte maso před pečením 20 minut stát při pokojové teplotě. Poté vyjměte z fólie, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutky a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C. Pečte pomocí teploměru – středová teplota by měla dosáhnout 36 °C (cca 20–25 minut).
Dokončení a podávání: Po upečení nechte Wellington 12 minut odpočinout. Podávejte nakrájený na plátky s jemnou bramborovou kaší, pečenou zeleninou a silnou omáčkou z červeného vína.
Tip: Brunello di Montalcino 2017 od Gianni Brunelli je ideálním společníkem, jehož hloubka chuti povýší tento pokrm na nezapomenutelný zážitek.