13.DÍL / VINAŘSTVÍ ETTORE GERMANO
Vydejte se s námi do srdce Piemontu, kde sídlí ikonické vinařství Ettore Germano. Prozkoumáme jeho historii, která sahá až ke čtyřem generacím vinařů, a ochutnáme výjimečná vína z jejich produkce. Na závěr nás čeká exkluzivní rozhovor s Eliou Germano, dědicem slavného rodinného jména, který nám odhalí tajemství výroby těchto skvostů. A aby toho nebylo málo, šéfkuchař Lukáš Otáhal připravil recept, který ideálně podtrhne chutě a vůně těchto jedinečných vín. Připravte se na inspirativní cestu plnou příběhů, tradice a špičkové gastronomie!
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
Barolo Cerretta 2016 je Nebbiolo v dokonalé rovnováze. Pevné tříslo, které k této poloze patří je doplněné elegantní svěžestí s tóny červeného ovoce a tabáku. Vhodné k pití po delší dekantaci, nebo k delší archivaci.
RONALD O VINAŘI
Rodinné vinařství z oblasti Serralunga D’Alba, V jejím čele je velký a sympatický Sergio Germano, jehož rodina má neuvěřitelný dar si rozdělit práci dle charakteru osobnosti.
A možná také proto se dá pod jednou střechou najít klasické mužnatější Barolo, moselský typ rieslingu nebo třeba šampaňskou metodou vyráběné šumivé víno. Skrz optiku tohoto vinařství se dá predikovat nový pilíř Piemontu, a to výroba prémiového bílého vína.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Trhané vepřové maso – šťavnatá lahůdka, která kombinuje dokonalou chuť koření, jemnost pomalu pečené krkovice a lehce kouřové tóny BBQ omáčky. Skvělým společníkem k tomuto pokrmu je Barolo Cerretta 2016 – jeho plná chuť a pevná struktura podtrhnou každý aspekt tohoto rustikálního pokrmu.
SUROVINY PRO 8 OSOB:
1,5–2 kg vepřové krkovice
3 polévkové lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce soli
2 čajové lžičky uzené papriky
2 čajové lžičky mletého kmínu
1 čajová lžička drceného černého pepře
1 čajová lžička sušeného česneku
4 ks bílé cibule, nakrájené na plátky
1–2 jablečné cidery
slunečnicový olej
BBQ omáčka na dochucení

POSTUP:
Příprava masa: Smíchejte všechny suché ingredience (cukr, sůl, papriku, kmín, pepř, česnek) a důkladně směsí obalte maso. Vložte maso do uzavřené nádoby a nechte marinovat cca 12 hodin v lednici.
Opečení masa: Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a maso zprudka opečte ze všech stran, dokud nezíská zlatohnědou kůrku. Dávejte pozor, aby se koření nespálilo.
Pomalu pečení: Předehřejte troubu na 150 °C. Na dno litinového hrnce položte plátky cibule, na ně opečené maso a zalijte jablečným ciderem tak, aby bylo maso zčásti ponořené. Hrnec přiklopte a vložte do trouby na cca 3 hodiny.
Kontrola měkkosti: Po třech hodinách zkuste maso vidličkou – pokud se snadno rozpadá, je hotové. Z hrnce odeberte většinu tekutiny a maso natrhejte pomocí vidliček na vlákna.
Dokončení: Postupně do natrhaného masa přidávejte výpek, aby zůstalo šťavnaté, ale nezůstávalo v tekutině. Nakonec dochuťte BBQ omáčkou podle vlastní chuti a důkladně promíchejte.
Servírování: Trhané vepřové je ideální do burgerů, baget nebo tortill. Doplněné sklenkou Barola Cerretta 2016 promění každé sousto v dokonalý zážitek.