14.DÍL / VINAŘSTVÍ PODERE LE RIPI
Zavítejte s námi do sluncem zalitého Toskánska, kde vznikají vína, která zrcadlí vášeň a jedinečnost tamního terroiru. Legendární vinařství Podere Le Ripi nás okouzlí svou filozofií, která spojuje biodynamiku, udržitelnost a hluboký respekt k přírodě. Na závěr si popovídáme s Gabrielem Grazzim, obchodním manažerem, který nám přiblíží příběh tohoto výjimečného vinařství. A jak jinak zakončit tento díl než receptem od Lukáše Otáhala, který bude stejně sofistikovaný jako vína, která ochutnáme. Připravte si skleničky – tahle cesta do Toskánska bude stát za to!
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
Brunello di Montalcino 2016 Amore e Magia je sofistikované víno s komplexním aromatickým profilem. Vůně zralého červeného ovoce se prolíná s mineralitou a hedvábnou tříslovinou.
RONALD O VINAŘI
Podere le Ripi je projekt plný velkých ambicí. Za těmi se vydal majitel slavné kávové značky Illy a jeho tým, který v tomto světě jedné odrůdy implementuje ty nejnáročnější principy biodynamického vinaření. Jejich vinice jsou v různých částech Montalcina, a proto také každé jejich Brunello dokáže reflektovat unikátní charakter. Mezi špičky jejich produkce patří Brunello di Montalcino Riserva Lupi e Sirene.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Farmářské ragů, pečený brambor, hobliny sýru pecorino – rustikální pochoutka plná bohatých chutí, kde se snoubí šťavnaté maso, pečené brambory a aromatická zelenina. Dokonalým partnerem k tomuto pokrmu je Brunello di Montalcino 2016 Amore e Magia – víno, které svou strukturou a elegancí povznese každé sousto na jedinečný zážitek.
SUROVINY PRO 4-6 OSOB:
500 g mletého jehněčího masa
500 g mletého hovězího masa
500 g brambor (menší odrůda vhodná k pečení)
200 g mrkve, nakrájené na kostičky
300 ml hovězího vývaru
250 ml sekaných rajčat
100 ml červeného vína
2 polévkové lžíce rajského protlaku
150 g řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
300 g žampionů
2 ks banánových šalotek
50 ml Worcestershire omáčky
3 polévkové lžíce hladké mouky
3 stroužky česneku, nasekaného
sýr pecorino
tymián
sůl
pepř
slunečnicový olej

POSTUP:
Restování masa: V hrnci rozehřejte olej a začněte restovat mleté maso. Pro lepší oddělení masa použijte šlehací metlu.
Příprava omáčkové směsi: Mezitím v mixéru rozmixujte červené víno, třetinu žampionů, lístky tymiánu, oloupanou šalotku a Worcestershire omáčku.
Spojení chutí: Do orestovaného masa přidejte rajský protlak a nasekaný česnek. Krátce orestujte (tzv. zarestujte) a zaprašte moukou, poté znovu krátce orestujte. Přidejte rozmixovanou směs a po odpaření alkoholu přilijte hovězí vývar a sekaná rajčata. Směs osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi 30 minut.
Příprava zeleniny: Mezitím orestujte na pánvi mrkev, řapíkatý celer a zbytek žampionů nakrájených na plátky.
Pečení brambor: Brambory smíchejte s trochou oleje a soli a dejte péct do trouby dozlatova.
Dokončení pokrmu: Pokud je maso měkké a omáčka dostatečně provařená, přidejte na posledních 10 minut dušení orestovanou zeleninu.
Podávání: Hotový pokrm podávejte s pečenými bramborami a posypte hoblinkami sýra pecorino.