4.DÍL / BORDEAUX
Vydejte se s námi do slavné oblasti Bordeaux! Prozkoumáme, co znamenají pojmy levý a pravý břeh této prestižní vinařské oblasti. Zjistíme, kam až mohou stoupat ceny těchto vín. Stává se Bordeaux jen byznysem, anebo je tady i prostor pro malé vinaře, které mohou svojí produkcí překvapit. Ochutnáme vína z vinařství Château la Croix St. Georges a Château Lagrange, která ideálně doplní naše doporučení na telecí svíčkovou s foie gras, bramborovým pyré a lanýžovým jus. Připravte se na další fascinující objevování a kulinářské zážitky!
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
La Croix St. Georges 2009 je bohaté a plné víno s intenzivními tóny černého ovoce, hořké čokolády a jemného dubu. V chuti se projevuje sametovými tříslovinami a dlouhým, komplexním závěrem. Butikové vinařství se skvělým poměrem cena/výkon!
Chateau Lagrange 2008 je elegantní Bordeaux s jemnými tóny černého rybízu, švestek, cedru a koření, které vytvářejí harmonický a vyvážený profil. Má pevné, ale zralé třísloviny a svěží kyselinku. Toto víno má potenciál ke zrání, ale už teď je ve skvělé kondici k pití.
RONALD O VINAŘI
Chateau la Croix St. Georges – je 4hektarové Chateau na pravém břehu v Pomerolu. Jako sousedy mají světové hráče a ikony jakou jsou Le Pin či Chateau Vieux-Certan. Není náhoda, že za tímto projektem stojí hvězdný Janoueix.
Chateau Lagrange – od roku 1983 v rukou japonského investora Suntory Group. Tato akvizice vystřelila kvalitu toho vinařství do stratosféry. Jediné, co zůstalo při zemi jsou jejich ceny, které vzhledem k obřím japonským investicím do tohoto vinařství jsou velmi, velmi rozumné.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Telecí svíčková s foie gras, bramborové pyré a lanýžové jus – tato delikatesa je vrcholem kulinářské elegance. Spojení šťavnaté telecí svíčkové s bohatým foie gras a krémovým bramborovým pyré s lanýžovým jus vytváří gastronomický zážitek, který je symfonií chuti a luxusu.
SUROVINY PRO 4 OSOBY:
4 steaky z telecí svíčkové (cca 200 g/ks)
4 plátky foie gras (cca 60 g/ks)
200 ml hovězí jus (silná hovězí šťáva)
150 g másla
2 polévkové lžíce salsa tartufata (lanýžová salsa)
0,6 kg brambor
100 ml mléka
Olej
Sůl
Pepř
POSTUP:
Příprava lanýžového jus: Do ohřátého jus postupně vmícháme kostičky másla, přidáme lanýžovou salsu a dochutíme solí a pepřem. Jus by se neměl vařit, aby se máslo neslepilo.
Příprava bramborového pyré: Uvařené brambory scedíme, přidáme k nim máslo, osolíme a rozmačkáme. Postupně přiléváme ohřáté mléko a šleháme. Při šlehání udržujeme pyré na mírném ohni, dokud nedosáhne máslové konzistence.
Příprava steaku: Steaky osolíme, opepříme a opečeme na rozehřáté pánvi po 1,5 minutě z každé strany. Doupékáme v troubě na 190 °C po 5 minutách. Po vytažení necháme maso 2 minuty odpočinout.
Příprava foie gras: Opečeme plátky foie gras na pánvi z obou stran po cca 30 sekundách. Položíme na odpočinutý steak a podáváme s bramborovým pyré a lanýžovým jus.