Přehrát video

8.DÍL / HODNOTITELÉ A INVESTICE DO VÍNA

Poodhalíme svět hodnotitelů vín a řekneme si příběh Roberta Parkera, který zásadně ovlivnil vinařský průmysl. Povíme si, jak hodnocení vín probíhá a co znamená pro víno či vinařství získat vysoké hodnocení. Zjistíme, co rozhoduje o tom, zda se víno dá považovat za investiční, a jaká je vhodná doba držení vín, aby přinesla největší výnos. K degustaci si otevřeme Pian dell’Orino Brunello di Montalcino a k němu nám šéfkuchař Lukáš připravil těstoviny s lanýži. Připravte se na další zajímavé objevování a inspirativní kulinářské zážitky!

CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK

Pian dell’Orino Brunello di Montalcino Vigneti del Versante 2017 – Vinice Vigneti del Versante se nachází ve vyšších polohách, což přispívá k zachování svěžesti hroznů. Půdy v této oblasti se vyznačují směsí jílu a vápence, což zajišťuje vynikající odvodnění a minerální komplexnost vína. Tento ročník je jakýmsi kompromisem mezi opulentností této odrůdy s kořenitým tělem a finální elegancí až lehkostí v dochuti.  

RONALD O VINAŘI

Pian dell’Orino klade důraz na přírodní a ekologický přístup k vinohradnictví a výrobě vína. Jan Erbach a Karolin Pobitzer se zavázali k udržitelným zemědělským postupům a vyhýbají se používání chemických hnojiv a pesticidů. To pomáhá udržovat zdraví vinic a zvyšovat kvalitu hroznů.

Vinařství klade důraz na minimální zásahy, které umožňují vyniknout přirozeným vlastnostem hroznů a terroir. To zahrnuje používání divokých kvasinek při kvašení a zrání vína ve velkých neutrálních dubových sudech, aby se rozvinula chuť ovoce bez přílišného vlivu dubu.

RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA

Těstoviny s lanýži – luxusní pokrm přináší na talíř lahodnou kombinaci al dente těstovin a vzácných lanýžů, které dodávají každému soustu jedinečnou hloubku a aroma. Každé sousto vás zavede do srdce italských trattorií, kde se prosté suroviny proměňují v gastronomické umění. Servírovány k vínu Pian dell’Orino Brunello di Montalcino, tyto těstoviny slibují nezapomenutelný zážitek, který potěší vaše smysly a oslaví kouzlo kvalitního vína.

SUROVINY PRO 4 OSOBY:

400 g mouky „OO“
200 g vaječných žloutků
200 ml kuřecího vývaru
100 g kvalitního vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
80 g strouhaného sýru Grana Padano
olivový olej
najemno nakrájená pažitka
sůl
bílý lanýž dle chuti

POSTUP:

Z mouky, vaječných žloutků, špetky soli a olivového oleje vypracujte těsto, které nechte přes noc odpočívat v lednici. Z těsta pomocí strojku na těstoviny vytvořte linguine. Do kastrůlku dejte kuřecí vývar, přiveďte k varu a lehce zredukujte. Do vývaru postupně vmíchejte kostičky másla, přidejte nastrouhaný sýr Grana Padano a najemno nakrájenou pažitku. Do omáčky vložte předvařené linguine a zlehka promíchejte. Při podávání nastrouhejte dle chuti bílý lanýž.

Zanechte nám svůj kontakt a my se vám ozveme zpět

Pole označená symbolem * jsou povinná.