Přehrát video

9.DÍL / VÍNO A JEHO DEGUSTACE

Ponořte se do tajemství degustace vína! Jak víno správně otevřít, jak postupovat při ochutnávání a na co se zaměřit? Ukážeme si pravidla slepé degustace i tipy pro běžné hodnocení vína. A pro fanoušky technologií nezapomeneme ani na užitečné aplikace, které vám usnadní objevování světa vína. Na talíři budou dršťky po římsku, které skvěle doplní Pian dell Orino, Rosso di Montalcino. Připravte se na nové dimenze chutí a vůní!

CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK

Pian dell Orino, Rosso di Montalcino je sofistikované víno s vůní červených bobulí, koření a dotekem minerality. Chuť je šťavnatá, s jemnými tříslovinami a harmonickým závěrem. Ideální volba pro ty, kdo hledají autenticitu Toskánska ve skleničce.

RONALD O VINAŘI

Pian dell Orino je výjimečné vinařství v srdci Montalcina. Vinařství klade důraz na biodynamické principy a hluboký respekt k přírodě. Výsledkem jsou vína, která v sobě nesou duši toskánského terroiru a opravdovou vášeň vinařů.

RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA

Hovězí dršťky po římsku – tradiční italská pochoutka s bohatou chutí, kde se snoubí dršťky, rajčata, bylinky a pecorino. Skvělé ve spojení s červeným vínem, které podtrhne hloubku chuti tohoto pokrmu.

SUROVINY PRO 4-5 OSOB:

1kg předvařené hovězí dršťky nakrájené na proužky cca 0,5cm x 4cm
0,2kg mrkve nakrájená na kostičky
0,4kg cibule nakrájené na malé kostičky
0,2kg řapíkatý celer nakrájený na stejné kostičky jako mrkev
0,25kg italská slanina pancetta nakrájená bez kůže na kostičky
1lžíce rajský protlak
0,75kg kvalitní sekaná rajčata v konzervě
0,25l bílé víno
0,6l kuřecí vývar
2 stroužky nasekaného česneku
2ks červené chilli papričky nakrájené na drobné kostičky
1ks bobkový list
0,05kg sýru pecorino romano
plocholistá petržel (popřípadě máta) nakrájená na tenké nudličky
cukr
olivový olej
sůl
pepř

POSTUP:

Restování pancetty: Na středně rozpáleném hrnci pomalu orestujte nakrájenou pancettu, dokud nezíská zlatavou barvu. Vyjměte pancettu z hrnce a odložte ji stranou.

Příprava základu: Do tuku po pancettě přidejte olivový olej a zvolna restujte cibuli, dokud nezměkne. Postupně přidejte mrkev, řapíkatý celer, česnek, chilli a bobkový list a vše zvolna restujte, dokud zelenina nezíská lehce zlatavou barvu.

Rajčatový základ: K orestované zelenině vmíchejte rajčatový protlak a krátce ho restujte, aby se rozvinula jeho chuť. Podlijte směs bílým vínem a počkejte, až se odpaří alkohol.

Přidání tekutin: Do základu přidejte sekaná rajčata a kuřecí vývar, který jste si předem připravili.

Dochucení: Omáčku dochuťte solí, pepřem a cukrem podle chuti. Vraťte do ní opečenou pancettu a nechte na mírném plameni probublávat asi 25 minut.

Vaření drštěk: Po 25 minutách přidejte předvařené hovězí dršťky a opět zvolna vařte dalších 25 minut, aby se chutě dokonale propojily.

Finalizace: Před podáváním vmíchejte nasekanou petrželku, případně mátu, pro svěží chuť. Hotový pokrm zasypte strouhaným sýrem pecorino a podávejte.

Pokud se vám nechce vařit, nezoufejte! Dršťky po římsku si můžete objednat přímo od našeho šéfkuchaře Lukáše Otáhala. Stačí jen kliknout!

Zanechte nám svůj kontakt a my se vám ozveme zpět

Pole označená symbolem * jsou povinná.