VÍNO FANATICI / DRINK IT RIGHT
VÍNO FANATICI
DRINK IT RIGHT
Vstupte s námi do světa vína, kde se mnohdy pravda mísí s mýty a po každé skleničce přibývá nový rozměr. Připojte se k opravdovým profesionálům a objevte fascinující svět vína plný užitečných informací, které vám zajistí sebejistotu při každé společenské příležitosti. Diskutujeme o víně jako o živém a pestrém světě, který neustále nabízí nová témata. Víno není jen nápoj, ale může být i investice, která zraje společně s vámi. Především je ale víno zdrojem radosti a inspirace.
Vaším průvodcem tímto fascinujícím světem je moderátor Libor Bouček, který si ke stolu přizval své kolegy Františka a Ronalda ze společnosti Erawine a Ambassador Wine Club. A aby bylo vše dokonalé, šéfkuchař Lukáš z Ambassador Wine Clubu pro každý díl připraví recept, který je vhodně napárovaný k vínu, které představujeme.

LIBOR

FRANTIŠEK

RONALD

LUKÁŠ
Připravte se na otevřený rozhovor plný znalostí o víně a světě kolem.

1. DÍL / JAK TO CELÉ ZAČALO
Vítejte u prvního dílu podcastu „Víno fanatici“. Společně se ponoříme do světa vína a představíme vám společnost Erawine s jejím unikátním portfoliem jedinečných vín. Ukážeme vám, jak poznat skutečně kvalitní víno a proč to levné ze supermarketu není tím pravým. Seznámíme vás s vinařem Robertem Voerziem a jeho vynikajícími víny, a na závěr vám doporučíme recept na ravioli plněné králičím masem, který se skvěle hodí k našemu výběru. Těšíme se na společné objevování světa vína!
2. DÍL / PIEMONTE
Barolo, Barbaresco a další z oblasti Piemontu! Ochutnáme vína, která odrážejí pravou podstatu tohoto italského regionu od butikového producenta Roberta Bianca z Cascina Morassino a renomovaného vinařství Ettore Germano. Na závěr vám doporučíme recept na pečené jehněčí ramínko s lanýžovými brambory, které dokonale doplní naše vybraná vína. Připravte se na další vzrušující ochutnávky a kulinářské zážitky!


3. DÍL / TOSKÁNSKO
Zveme vás do fascinující oblasti Toskánska! Objasníme vám pojmy jako Brunello, Rosso a Supertoscana. Prozkoumáme, proč skvělé víno Sassicaia začínalo v kategorii stolních vín a ochutnáme 100 bodové víno z produkce Il Marroneto, charismatického Allesandra Mori, spolu s vynikajícím Rosso z vinařství Pian dell’Orino. Na závěr vám doporučíme recept na kančí ragů z divočáka, který skvěle ladí s toskánskými víny. Těšte se na další objevování a kulinářské inspirace!
4. DÍL / BORDEAUX
Vydejte se s námi do slavné oblasti Bordeaux! Prozkoumáme, co znamenají pojmy levý a pravý břeh této prestižní vinařské oblasti. Zjistíme, kam až mohou stoupat ceny těchto vín. Stává se Bordeaux jen byznysem, anebo je tady i prostor pro malé vinaře, které mohou svojí produkcí překvapit. Ochutnáme vína z vinařství Château la Croix St. Georges a Château Lagrange, která ideálně doplní naše doporučení na telecí svíčkovou s foie gras, bramborovým pyré a lanýžovým jus. Připravte se na další fascinující objevování a kulinářské zážitky!


5. DÍL / BURGUNDSKO
Ponořte se s námi do tajemství Burgundska, oblasti, která je synonymem pro kvalitní víno. Prozkoumáme, odkud se vzala myšlenka Burgundska, jak se vyznat v jeho mnoha vesnicích a proč je po vínech z tohoto regionu tak veliká poptávka. Zjistíme, zda vysoká cena opravdu znamená vysokou kvalitu. Ochutnáme vína Olivier Leflaive – Oncle Vincent a Pommard, a k nim si servírujeme tradiční Beef bourguignon. Připravte se na další fascinující objevování a gastronomické zážitky!
6. DÍL / RAKOUSKO, NĚMECKO A MORAVA
Pohled na fascinující svět BIO vinaření v Rakousku, Německu a na Moravě. Čím to je, že Rakousko umí vyrobit tak širokou škálu veltlínů, a odkud se vzal Riesling – víno, které Němci umí nejlépe? Zjistíme, zda je bio víno skutečně lepší než to konvenčně vyrobené a jaká je situace na Moravě, která, jak se zdá, usnula trochu na vavřínech. Ochutnáme Riesling Riffel a Veltlín Türk, k nimž nám Lukáš připraví tradiční chřest. Těšte se na další objevování a chutné zážitky!


7. DÍL / CHAMPAGNE
V tomto díle se zaměříme na fascinující svět Champagne a položíme si otázku, zda je Champagne zbytečný luxus s neopodstatněnou cenou. Prozkoumáme, čím je tento region výjimečný a jak Champagne vede své tažení skrz svět, přičemž se zaměříme na novou generaci vinařů. Zjistíme také, jaké jsou rozdíly v produkci velkých domů a malých growerů. K degustaci si otevřeme základní Gruet a porovnáme ho s Valentin Leflaive Avize, k nimž servírujeme candáta s Beurre blanc a brambory. Těšte se na další zajímavé objevování a kulinářské zážitky!
8. DÍL / HODNOTITELÉ A INVESTICE DO VÍNA
Poodhalíme svět hodnotitelů vín a řekneme si příběh Roberta Parkera, který zásadně ovlivnil vinařský průmysl. Povíme si, jak hodnocení vín probíhá a co znamená pro víno či vinařství získat vysoké hodnocení. Zjistíme, co rozhoduje o tom, zda se víno dá považovat za investiční, a jaká je vhodná doba držení vín, aby přinesla největší výnos. K degustaci si otevřeme Pian dell’Orino Brunello di Montalcino a k němu nám šéfkuchař Lukáš připravil těstoviny s lanýži. Připravte se na další zajímavé objevování a inspirativní kulinářské zážitky!


9. DÍL / VÍNO A JEHO DEGUSTACE
Ponořte se do tajemství degustace vína! Jak víno správně otevřít, jak postupovat při ochutnávání a na co se zaměřit? Ukážeme si pravidla slepé degustace i tipy pro běžné hodnocení vína. A pro fanoušky technologií nezapomeneme ani na užitečné aplikace, které vám usnadní objevování světa vína. Na talíři budou dršťky po římsku, které skvěle doplní Pian dell Orino, Rosso di Montalcino. Připravte se na nové dimenze chutí a vůní!
10.DÍL / VÍNO A JÍDLO
Správné párování vína a jídla je umění, které může váš gastronomický zážitek posunout do úplně jiné dimenze – nebo ho naopak úplně pohřbít. Jak se vyvarovat chyb a spojit chutě tak, aby vznikla dokonalá harmonie? Jak napárovat vína k několikachodovému menu a jak si poradit s tradiční českou kuchyní? Dá se k svíčkové servírovat víno? A co s knedlem, zelem, vepřem? Odpovědi na tyto otázky přinese tento díl, ve kterém si na talíři vychutnáme foie gras na briošce v doprovodu sladkého Kracher TBA nebo svěžího Turk Veltlínského zeleného. Připravte se na mistrovskou lekci vinného párování!


BONUSOVÝ DÍL: ROZDÍL JEDNOHO BODU
Jak velký význam má pouhý jeden bod v hodnocení od Roberta Parkera? V tomto bonusovém díle to zjistíme! Navážeme na naše předchozí díly o degustaci a investicích do vína a ukážeme si, jak zásadní může být rozdíl v chuti, aromatu i celkovém dojmu mezi víny hodnocenými jen o bod odlišně. A proč zůstat jen u poslechu? Připravili jsme pro vás speciální degustační balíčky, díky kterým můžete tento rozdíl zažít na vlastní chuťové pohárky – za skvělé ceny. Připravte si skleničky a pusťte se do objevování nových vinných horizontů!