2.DÍL / PIEMONTE
Barolo, Barbaresco a další z oblasti Piemontu! Ochutnáme vína, která odrážejí pravou podstatu tohoto italského regionu od butikového producenta Roberta Bianca z Cascina Morassino a renomovaného vinařství Ettore Germano. Na závěr vám doporučíme recept na pečené jehněčí ramínko s lanýžovými brambory, které dokonale doplní naše vybraná vína. Připravte se na další vzrušující ochutnávky a kulinářské zážitky!
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
Barbaresco Ovello, Cascina Morassino 2013 je charakterní víno s jemnými tóny červeného ovoce, fialek a koření, které se projevují v elegantní a vyvážené struktuře. Má pevnou tříslovinovou páteř a svěží kyselost, což mu dodává skvělý potenciál pro další zrání.
Ettore Germano Riesling Herzu je krásný, herbální Riesling z netradičním lokality Piemotne. Vinohrad „Herzu“ leží v oblasti Langhe v Piemontu, což je nezvyklá lokalita pro pěstování Rieslingu, obvykle spojeného s Německem nebo Alsaskem. Vysoká nadmořská výška vinice a chladnější klima přispívají k unikátnímu profilu vína.
RONALD O VINAŘI
Cascina Morassino – butikový producent Roberto Bianco, který je až fanatický ve svém hledání dokonalosti se stal našim vzorem hned od prvního setkání. Kopec Ovello je pro něj domovem i zahradou, ve které reaguje na veškeré vlivy podnebí. O jeho vrcholné Barbaresco BA&F se každý rok vede tvrdá, ale přátelská bitva o alokace tedy, kterému státu padne kolik lahví. V Erawine máme tendenci tyhle souboje vyhrávat 😉
Ettore Germano – již 3. generace rodinného vinařství, která obhospodařuje jedny z těch klíčových poloh v Barolu, ale taktéž v oblasti Alta Langa. Ta je známá produkcí špičkových šumivých vín a rieslingů, které konkurují svým projevem těm německým.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Pečené jehněčí ramínko s lanýžovými brambory – tato specialita nabízí dokonalou harmonii mezi pečeným jehněčím a delikátními lanýžovými bramborami. Je to jídlo, které vás přenese na italský venkov, kde se spojují tradice s luxusem v každém soustu.
SUROVINY PRO 5 - 6 OSOB:
1 jehněčí ramínko (cca 2,2 kg)
4 BIO citróny
10 stroužků česneku, nasekaných
2 snítky rozmarýnu, nasekané
0,5 l jehněčího vývaru
1 větší mrkev, nakrájená na větší kousky
2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
1-2 cibule, překrojené na čtyři kusy
1 kg menších brambor
200 ml zakysané smetany
2 polévkové lžíce salsa tartufata (lanýžová salsa)
Olej
Sůl
Pepř
POSTUP:
Marinování masa: Na povrchu jehněčího ramínka vytvoříme mřížku. Smícháme citrónovou kůru, nasekaný česnek, rozmarýn, olej, sůl a pepř a potřeme tím ramínko. Necháme marinovat přes noc v lednici.
Pečení: Maso vyjmeme z lednice 2 hodiny před pečením. Vložíme do litinového hrnce se zeleninou, předehřátého na 210 °C. Pečeme 12 minut, přidáme vývar, snížíme teplotu na 160 °C, přiklopíme a pečeme přibližně 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
Příprava brambor: Uvařené brambory smícháme se zakysanou smetanou a lanýžovou salsou.
Podáváme k pečenému jehněčímu ramínku.