6.DÍL / RAKOUSKO, NĚMECKO A MORAVA
Pohled na fascinující svět BIO vinaření v Rakousku, Německu a na Moravě. Čím to je, že Rakousko umí vyrobit tak širokou škálu veltlínů, a odkud se vzal Riesling – víno, které Němci umí nejlépe? Zjistíme, zda je bio víno skutečně lepší než to konvenčně vyrobené a jaká je situace na Moravě, která, jak se zdá, usnula trochu na vavřínech. Ochutnáme Riesling Riffel a Veltlín Türk, k nimž nám Lukáš připraví tradiční chřest. Těšte se na další objevování a chutné zážitky!
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
Weingut Riffel – Riesling Osterberg 2019 je vynikajícím projevem německého ryzlinku z oblasti Rheinhessen, který vyrábí rodinné vinařství Riffel. Toto víno je příkladem preciznosti, minerality a ovocné čistoty, které jsou charakteristickými znaky ryzlinku rýnského, a zároveň nabízí hloubku a komplexnost vinice Osterberg.
Weingut Türk – Gruner Veltliner Thurnenberg 2017 je špičkové rakouské bílé víno, které ukazuje komplexnost a eleganci odrůdy Grüner Veltliner, zejména z ceněné vinice Thurnenberg. Ročník 2017 se v Rakousku vyznačoval vynikajícími pěstitelskými podmínkami, díky nimž vznikla vína s hloubkou, vyvážeností a velkým potenciálem ke stárnutí.
RONALD O VINAŘI
Weingut Riffel je rodinné vinařství, které se nachází v městečku Bingen v Porýní. Je známé svou oddaností ekologickému vinařství a od roku 2012 je certifikováno jako ekologické. Rodina Riffelových se zaměřuje na výrobu vín, která odrážejí terroir a čistotu hroznů, zejména ryzlinku rýnského, kterému se daří v jejich půdě bohaté na křemence. Jejich přístup se soustředí na udržitelné zemědělství, minimální zásahy do procesu výroby vína a vyjádření jedinečných viničních poloh.
Weingut Türk je vyhlášené rodinné vinařství, které se nachází v městečku Stratzing v regionu Kremstal. Vinařství má dlouhou historii výroby vysoce kvalitních vín se zaměřením na odrůdu Grüner Veltliner, která je vlajkovou lodí Rakouska. Rodina Türk se věnuje udržitelnému pěstování révy vinné a věnuje velkou pozornost výrazu terroir a přírodnímu prostředí. Jejich vína jsou známá svou precizností, strukturou a schopností zrát, díky čemuž jsou velmi vyhledávaná sběrateli a milovníky vína.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Chřest s holandskou omáčkou – jemná chuť chřestu, která se perfektně snoubí s bohatou a krémovou holandskou omáčkou. Každé sousto přináší svěžest jara a evokuje vzpomínky na slunné zahrady, kde se chřest pěstuje. Tato kombinace je ideálním doplněním našich vybraných rakouských a německých vín, a nabízí lahodný zážitek, který osvěží vaše smysly.
SUROVINY PRO 4 OSOBY:
20 ks zeleného chřestu
125 g přepuštěného másla
2 vaječné žloutky
1 polévková lžíce vinného nebo estragonového octa
citronová šťáva na dochucení
špetka kajenského pepře
100 ml bílého vína
sůl
cukr
POSTUP:
Holandská omáčka: Do mísy na vodní lázeň dejte žloutky, ocet, sůl a 2 lžíce vody. Mísu položte na hrnec s jemně vařící vodou a šlehejte měkkou metlou asi 3-5 minut. Do vyšlehané směsi pomalu přidávejte rozpuštěné máslo. Dochutíme kajenským pepřem a citronovou šťávou.
Chřest: Chřest očistěte, tvrdou slupku oloupejte a odkrojte spodní zdřevnatělou část. Vložte do vroucí vody s bílým vínem, cukrem a solí a vařte 2-4 minuty (dle stáří chřestu). Chřest vyjměte, nechte okapat a zlehka pokapejte olivovým olejem. Na teplý talíř dejte 5 ks chřestu a přelejte holandskou omáčkou. Můžete doplnit plněným vejcem.