VÍNO FANATICI / DRINK IT RIGHT
VÍNO FANATICI
DRINK IT RIGHT
Vstupte s námi do světa vína, kde se mnohdy pravda mísí s mýty a po každé skleničce přibývá nový rozměr. Připojte se k opravdovým profesionálům a objevte fascinující svět vína plný užitečných informací, které vám zajistí sebejistotu při každé společenské příležitosti. Diskutujeme o víně jako o živém a pestrém světě, který neustále nabízí nová témata. Víno není jen nápoj, ale může být i investice, která zraje společně s vámi. Především je ale víno zdrojem radosti a inspirace.
Vaším průvodcem tímto fascinujícím světem je moderátor Libor Bouček, který si ke stolu přizval své kolegy Františka a Ronalda ze společnosti Erawine a Ambassador Wine Club. A aby bylo vše dokonalé, šéfkuchař Lukáš z Ambassador Wine Clubu pro každý díl připraví recept, který je vhodně napárovaný k vínu, které představujeme.
LIBOR
FRANTIŠEK
RONALD
LUKÁŠ
Připravte se na otevřený rozhovor plný znalostí o víně a světě kolem.
1. DÍL / JAK TO CELÉ ZAČALO
Vítejte u prvního dílu podcastu „Víno fanatici“. Společně se ponoříme do světa vína a představíme vám společnost Erawine s jejím unikátním portfoliem jedinečných vín. Ukážeme vám, jak poznat skutečně kvalitní víno a proč to levné ze supermarketu není tím pravým. Seznámíme vás s vinařem Robertem Voerziem a jeho vynikajícími víny, a na závěr vám doporučíme recept na ravioli plněné králičím masem, který se skvěle hodí k našemu výběru. Těšíme se na společné objevování světa vína!
2. DÍL / PIEMONTE
Barolo, Barbaresco a další z oblasti Piemontu! Ochutnáme vína, která odrážejí pravou podstatu tohoto italského regionu od butikového producenta Roberta Bianca z Cascina Morassino a renomovaného vinařství Ettore Germano. Na závěr vám doporučíme recept na pečené jehněčí ramínko s lanýžovými brambory, které dokonale doplní naše vybraná vína. Připravte se na další vzrušující ochutnávky a kulinářské zážitky!
3. DÍL / TOSKÁNSKO
Zveme vás do fascinující oblasti Toskánska! Objasníme vám pojmy jako Brunello, Rosso a Supertoscana. Prozkoumáme, proč skvělé víno Sassicaia začínalo v kategorii stolních vín a ochutnáme 100 bodové víno z produkce Il Marroneto, charismatického Allesandra Mori, spolu s vynikajícím Rosso z vinařství Pian dell’Orino. Na závěr vám doporučíme recept na kančí ragů z divočáka, který skvěle ladí s toskánskými víny. Těšte se na další objevování a kulinářské inspirace!
4. DÍL / BORDEAUX
Vydejte se s námi do slavné oblasti Bordeaux! Prozkoumáme, co znamenají pojmy levý a pravý břeh této prestižní vinařské oblasti. Zjistíme, kam až mohou stoupat ceny těchto vín. Stává se Bordeaux jen byznysem, anebo je tady i prostor pro malé vinaře, které mohou svojí produkcí překvapit. Ochutnáme vína z vinařství Château la Croix St. Georges a Château Lagrange, která ideálně doplní naše doporučení na telecí svíčkovou s foie gras, bramborovým pyré a lanýžovým jus. Připravte se na další fascinující objevování a kulinářské zážitky!
5. DÍL / BURGUNDSKO
Ponořte se s námi do tajemství Burgundska, oblasti, která je synonymem pro kvalitní víno. Prozkoumáme, odkud se vzala myšlenka Burgundska, jak se vyznat v jeho mnoha vesnicích a proč je po vínech z tohoto regionu tak veliká poptávka. Zjistíme, zda vysoká cena opravdu znamená vysokou kvalitu. Ochutnáme vína Olivier Leflaive – Oncle Vincent a Pommard, a k nim si servírujeme tradiční Beef bourguignon. Připravte se na další fascinující objevování a gastronomické zážitky!
6. DÍL / RAKOUSKO, NĚMECKO A MORAVA
Pohled na fascinující svět BIO vinaření v Rakousku, Německu a na Moravě. Čím to je, že Rakousko umí vyrobit tak širokou škálu veltlínů, a odkud se vzal Riesling – víno, které Němci umí nejlépe? Zjistíme, zda je bio víno skutečně lepší než to konvenčně vyrobené a jaká je situace na Moravě, která, jak se zdá, usnula trochu na vavřínech. Ochutnáme Riesling Riffel a Veltlín Türk, k nimž nám Lukáš připraví tradiční chřest. Těšte se na další objevování a chutné zážitky!
7. DÍL / CHAMPAGNE
V tomto díle se zaměříme na fascinující svět Champagne a položíme si otázku, zda je Champagne zbytečný luxus s neopodstatněnou cenou. Prozkoumáme, čím je tento region výjimečný a jak Champagne vede své tažení skrz svět, přičemž se zaměříme na novou generaci vinařů. Zjistíme také, jaké jsou rozdíly v produkci velkých domů a malých growerů. K degustaci si otevřeme základní Gruet a porovnáme ho s Valentin Leflaive Avize, k nimž servírujeme candáta s Beurre blanc a brambory. Těšte se na další zajímavé objevování a kulinářské zážitky!