Přehrát video

3.DÍL / TOSKÁNSKO

Zveme vás do fascinující oblasti Toskánska! Objasníme vám pojmy jako Brunello, Rosso a Supertoscana. Prozkoumáme, proč skvělé víno Sassicaia začínalo v kategorii stolních vín a ochutnáme 100 bodové víno z produkce Il Marroneto, charismatického Allesandra Mori, spolu s vynikajícím Rosso z vinařství Pian dell’Orino. Na závěr vám doporučíme recept na kančí ragů z divočáka, který skvěle ladí s toskánskými víny. Těšte se na další objevování a kulinářské inspirace!

CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK

Il Marroneto Brunello 2012 je elegantní a sofistikované víno s výraznými tóny červených bobulí, fialek a jemných koření. Má skvělou strukturu s harmonickou kyselinkou a jemnými tříslovinami. Nesmírně komplexní Sangiovese.

Rosso di Montalcino Pian dell’Orino 2019 je svěží a energické víno s výraznými tóny třešní, malin a nádechem středomořských bylin. Vyznačuje se dobře integrovanou kyselinkou a jemnými tříslovinami, které mu dodávají živost a příjemnou pitelnost. Byť se jedná pouze o Rosso, je na úrovni velkých Brunell.

RONALD O VINAŘI

Il Marroneto – charismatický a pohledný Allesandro Mori je velmi moderní typ člověka, který ovšem ve svém sklepě a na vinici nic nemění. Tradiční způsob vinaření, respekt k lokaci a vnímaní terroiru. Ne náhodu je držitelem již dvou 100 bodových vín Brunello od Roberta Perkera. Jsme si jistí, že ne posledních.  Exkluzivně v Erawine!

Pian dell’Orino – biodynamické vinařství v rukou sečtělého intelektuálního páru původem z Německa a Tyrolska. Jsou příkladem vinařské komunity v Montalcinu, neboť rádi se dělí o své poznatky a inovace s ostatními. Jejich reputace je daleko za hranicemi Toskánska a už nyní patří mezi pýchu Italského poloostrova.

RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA

Kančí ragů z divočáka – toto robustní toskánské ragú z divočáka se vyznačuje bohatými chutěmi divočiny, s hlubokými tóny rajčat a kořeněným aroma jalovce. Jeho příprava je uměním, ve kterém se skloubí toskánské tradice a jemný dotek moderní kuchyně.

SUROVINY PRO 5 - 6 OSOB:

1,2 kg kančí plec (mletá)
0,4 kg salsiccia
0,5 kg cibule
0,3 kg řapíkatý celer
0,5 kg mrkev
3 stroužky česneku
1 velká lžíce rajského protlaku
0,4 l červeného vína
0,7 l pasaty nebo sekaná rajčata
0,6 l hovězího vývaru
Jalovec
Tagliatelle
Parmezán
Majoránka
Rozmarýn
Tymián
Olej
Sůl
Pepř

POSTUP:

Orestování masa: Mletou kančí plec orestujeme na rozehřátém oleji a přidáme salsiccia, kterou rozdrobíme vařečkou. Promícháme s kančím masem.

Příprava zeleniny: Nakrájíme cibuli, řapíkatý celer na proužky a mrkev na drobné kostičky. Restujeme je společně s česnekem a dochutíme sekanými bylinkami.

Kombinace a dušení: Vrátíme maso do hrnce, přidáme rajský protlak, červené víno, passatu (nebo rajčata) a hovězí vývar. Přidáme jalovec a dusíme na mírném plameni.

Servírování: Podáváme s tagliatelle a nastrouhaným parmezánem.

Zanechte nám svůj kontakt a my se vám ozveme zpět

Pole označená symbolem * jsou povinná.