5.DÍL / BURGUNDSKO
Ponořte se s námi do tajemství Burgundska, oblasti, která je synonymem pro kvalitní víno. Prozkoumáme, odkud se vzala myšlenka Burgundska, jak se vyznat v jeho mnoha vesnicích a proč je po vínech z tohoto regionu tak veliká poptávka. Zjistíme, zda vysoká cena opravdu znamená vysokou kvalitu. Ochutnáme vína Olivier Leflaive – Oncle Vincent a Pommard, a k nim si servírujeme tradiční Beef bourguignon. Připravte se na další fascinující objevování a gastronomické zážitky!
CO SI O VÍNĚ MYSLÍ FRANTIŠEK
Olivier Leflaive – Oncle Vincent 2020 – „Oncle Vincent“ na počest strýčka Vincenta (a tudíž deklasifikované Puligny Montrachet). Jedná se o velké chardonnay vyvážené svou bohatosti a svěžestí, s typickými tóny citrusů, bílých květů a nádechem minerality, které odrážejí vápencovou půdu Burgundska. Nabízí dobře zakulacenou chuť s příchutí zeleného jablka, hrušky a jemnými tóny dubu, díky čemuž je přístupné a zároveň sofistikované.
Olivier Leflaive – Pommard 1er Cru Pezzeroles 2016 – Vinice Pezzeroles je známá svým vynikajícím složením půdy se směsí jílu a vápence, což přispívá ke komplexnosti a hloubce zde vyráběných vín. Obecně je Pommard známý produkcí robustních a strukturovaných Pinot Noir a konkrétně Pezzeroles má tendenci přinášet jemnost a jemnou mineralitu.
RONALD O VINAŘI
Olivier Leflaive je součástí slavné rodiny Leflaive, která je známá díky Domaine Leflaive, jednomu z nejprestižnějších výrobců bílého burgundského vína. Olivier pracoval v Domaine Leflaive do roku 1994, než se začal věnovat vlastnímu nezávislému projektu. V roce 1984 spoluzaložil společnost Olivier Leflaive Frères, jejímž cílem bylo vytvářet vysoce kvalitní vína nejen z rodinného majetku, ale také získáváním hroznů z různých vinic po celém Burgundsku, zejména z Côte de Beaune.
RECEPT ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE OTÁHALA
Beef bourguignon – tradiční francouzský pokrm spojuje vyzrálé hovězí maso s bohatým burgundským vínem, pomalu vařeným s jemnými cibulkami, houbami a slaninou. Každé sousto přenáší chuť malebných vinic a útulných hospůdek, čímž oslavuje pravou esenci burgundské kuchyně. Skvěle se snoubí s našimi vybranými víny a slibuje nezapomenutelný kulinářský zážitek!
SUROVINY PRO 4-5 OSOB:
1,2 kg hovězího masa (kliška)
0,2 kg slaniny
0,5 kg cibule
0,3 kg řapíkatého celeru
0,5 kg mrkve
0,25 kg žampiónů
1 lžíce rajského protlaku
5 lžic hladké mouky
0,4 l červeného vína
0,6 l hovězího vývaru
0,15 kg nakládané cibulky
tymián
rozmarýn
bobkový list
olej
sůl
pepř
POSTUP:
Na přípravu slavného francouzského beef bourguignon nakrájejte očištěnou cibuli, mrkev a řapíkatý celer na kostičky. Slaninu nakrájejte na nudličky a opékejte na rozpáleném oleji dozlatova. Slaninu vyjměte a do hrnce vložte hovězí maso. Opékejte ho ze všech stran, aby se zatáhlo, poté ho vyjměte a odložte stranou.
Do výpeku přidejte zeleninu a zvolna restujte. K zeleninové směsi přidejte lžíci rajského protlaku, promíchejte a lehce zarestujte. Vše zaprášte hladkou moukou a zalijte červeným vínem a hovězím vývarem. Vraťte maso do hrnce, promíchejte a přidejte svazeček bylinek. Přikryjte pokličkou a nechte lehce probublávat.
Nakládané cibulky překrájejte na poloviny, žampiony na čtvrtky a vše zprudka orestujte. Jakmile je maso měkké, vraťte do hrnce orestovanou slaninu, žampiony a cibulky. Krátce provařte a podávejte.